Jeff Turko - NEKTON STUDIO ltd. /

architecture

design

urbanism

info@nekton.org


2007-2008

hogni house

project designers: Jeffrey P. Turko, Gudjon T. Erlendsson

The design for the Hogni house evolved out of the existing landscape conditions that we were confronted with on site. In addition to the extreme winds and the dramatic conditions of natural light there were also issues of the site being located on the north side of a hillside in a very densely planed development. Though offering a spectacular view towards Reykjavik it would not get generous amounts of sunlight throughout most of the year. Again the concept of the protective bunker was used. In this proposition the concept had to be deployed over two floors. The ground floor became the solid anchoring volume where the private spaces (bed rooms) are contained. The first floor becomes a plateau for more social activities and opens the house up to the views to the north towards Reykjavik and to the hillside at the south of the house. The roof sprouts from the anchoring volume below on the east and west sides creating and open column free space and also creating privacy from the neighbouring houses.


5/14

Next project: → turf city

Previous project: ← hof viking temple

hogni house
hogni house
hogni house
hogni house
hogni house
hogni house
hogni house
hogni house